De groei van een internationaal sportmerk.
ASICS consolideert digital asset management met Adobe Experience Manager.
Het merk is versterkt doordat dezelfde productafbeeldingen wereldwijd worden gebruikt
Doelstellingen
Wereldwijde marketingteams consistente toegang bieden tot digitale assets
Verspilling als gevolg van wereldwijde fotoshoots voor hetzelfde product voorkomen
Zorgen dat teams digitale assets sneller en eenvoudiger kunnen vinden en gebruiken
Digitale assets leveren op alle kanalen, inclusief e-commercesites en tekstberichten
Resultaten
Snellere toegang tot digitale assets met een gecentraliseerde assethub
Het merk is versterkt doordat dezelfde productafbeeldingen wereldwijd worden gebruikt
Minder risico dat verouderde digitale assets worden gebruikt dankzij beter versiebeheer
Interne assets worden gedeeld, waaronder 3D-modellen die worden gebruikt bij de ontwikkeling
ASICS, hét sportmerk van Japan, maakt nu een grote sprong en wordt een internationaal merk. Het bedrijf levert schoenen, kleding, sportartikelen en diensten aan klanten over de hele wereld. ASICS investeert in onderzoek en ontwikkeling om de prestaties van topsporters te ondersteunen en de lichamelijke gezondheid van alle sportliefhebbers te bevorderen.
Nu de globalisering van het bedrijf steeds sneller gaat, heeft ASICS zijn marketingstructuur grondig herzien. Als onderdeel van deze herziening wordt het management van digitale assets geconsolideerd. Vroeger leverden digitale assets de nodige uitdagingen op voor ASICS. Zo konden mensen niet snel de assets vinden die ze nodig hadden en werden in verschillende regio's verschillende digitale assets gebruikt. ASICS centraliseerde de assetworkflows, van het fotograferen van producten tot het beheren van afbeeldingen, en heeft zo niet alleen de uitdagingen op het gebied van assetmanagement opgelost, maar ook verspilling voorkomen en het merk versterkt.
Van links naar rechts: Takahiro Mizumoto, Digital Supply Chain Department, Digital Division; Takeshi Ishizaki, Digital Supply Chain Department; en Tatsuya Ohashi, Digital Supply Chain Department, Digital Division.
Digital asset management transformeren om in te spelen op bedrijfsglobalisatie
De visie van ASICS Group is 'een hoogwaardige lifestyle creëren door middel van intelligente sporttechnologie'. De strategie van het bedrijf is erop gericht een 'digitaal gestuurd bedrijf' te worden, dat naast schoenen, kleding en sportartikelen ook verschillende digitale diensten aanbiedt.
Via digitale kanalen zoals mobiele apps kan ASICS bijvoorbeeld trainingsprogramma's aanbevelen of schoenen en kleding voorstellen op basis van de voetafdrukken of hardloopstijlen van klanten. Het bedrijf biedt klanten een gepersonaliseerde sportervaring.
Deze diensten zijn gebaseerd op de kracht van ASICS-producten. ASICS analyseert menselijke bewegingen en gebruikt eigen materialen en structurele ontwerptechnologie om producten te maken die optimale ondersteuning bieden – niet alleen voor topsporters, maar voor iedereen die van sporten houdt. ASICS staat bekend om de hoge kwaliteit en zijn klantenbestand is niet meer beperkt tot Japan, maar strekt zich uit over de hele wereld.
"De bedrijfsactiviteiten op buitenlandse markten zijn sinds het midden van de jaren 2010 snel gegroeid. Momenteel komt ongeveer 70% van de omzet uit het buitenland", zegt Takahiro Mizumoto van het Digital Supply Chain Department bij ASICS.
Als gevolg van de globalisering van het bedrijf heeft ASICS zijn marketingsysteem grondig herzien. De internationale markt is nu onderverdeeld in Japan, Noord-Amerika, Europa, China, Oceanië, Zuid- en Zuidoost-Azië en overige markten (waar Zuid-Amerika en Zuid-Korea onder vallen). Het wereldwijde hoofdkantoor in Kobe in Japan fungeert als een commandotoren die marketingactiviteiten voor elke regio analyseert en aanbeveelt.
Om de marketing optimaal af te stemmen op de internationale bedrijfsactiviteiten, herziet ASICS ook zijn DAM-systeem (Digital Asset Management).
"Digitale assets, zoals productafbeeldingen die worden gebruikt voor winkelposters, e-commercesites en webcatalogi, zijn heel belangrijk voor marketing, maar ze werden vroeger niet goed beheerd", zegt Tatsuya Ohashi van het Digital Supply Chain Department bij ASICS. "Er was bijvoorbeeld geen centrale opslaglocatie en soms werden assets opgeslagen op de desktop van een medewerker. Soms vroeg een verkooppartner om een productafbeelding, maar wist niemand wie de asset beheerde of waar die was opgeslagen. En zelfs als een product wereldwijd werd verkocht, deed elke regio zijn eigen fotoshoot, waardoor de kleuren en de impact van het product licht konden verschillen. We zagen dat dit efficiënt beheer in de weg stond en de merkintegriteit aantastte."
"Dankzij de bedrijfsbrede integratie van digital asset management kunnen assets eenvoudiger worden gedeeld en gebruikt voor allerlei doeleinden, waaronder marketing, ontwerp en ontwikkeling."
Takahiro Mizumoto
Digital Supply Chain Department, ASICS
Introductie van Adobe Experience Manager na sterke prestaties in Japan
ASICS ging op zoek naar een wereldwijd, geïntegreerd systeem voor digital asset management om deze uitdagingen aan te pakken. In dit nieuwe systeem zou het contentteam in de Verenigde Staten verantwoordelijk zijn voor fotoshoots, fotobewerking en geïntegreerd beheer van productafbeeldingen, zo besloot het bedrijf. Elke regio krijgt toegang tot productafbeeldingen via een wereldwijd gedeeld DAM-systeem (Digital Asset Management). ASICS implementeerde Adobe Experience Manager Assets, onderdeel van Adobe Experience Cloud, als DAM.
"Oorspronkelijk gebruikten we in Japan Dynamic Media, dat nu geïntegreerd is met Adobe Experience Manager Assets, als distributieplatform voor digitale content", zegt Takeshi Ishizaki van het Digital Supply Chain Department bij ASICS. "Vanwege de uitgebreide functionaliteit en het gebruiksgemak waren we daar zeer over te spreken. We kozen voor Adobe Experience Manager Assets omdat we een DAM wilden dat compatibel is met ons distributieplatform."
Digitale assets snel vinden en gebruiken
"Dankzij de bedrijfsbrede integratie van digital asset management kunnen assets eenvoudiger worden gedeeld en gebruikt voor allerlei doeleinden, waaronder marketing, ontwerp en ontwikkeling", zegt Mizumoto.
ASICS is zo'n vier jaar bezig geweest met het consolideren van activiteiten zoals fotografie en digital asset management met Adobe Experience Manager Assets. Daarbij moest het bedrijf steeds rekening houden met de timing van de migratie van gerelateerde systemen. Tegenwoordig worden producten die gefotografeerd moeten worden, vanuit de hele wereld naar studio's in de Verenigde Staten gestuurd, waar het team productiewerk uitvoert zoals fotografie en bewerking. De digitale assets worden wereldwijd gedeeld via Adobe Experience Manager Assets. In een jaar tijd werden ongeveer 40.000 nieuwe digitale assets geregistreerd in Adobe Experience Manager Assets, op een totaal van ongeveer 700.000 beheerde digitale assets (zie diagram).
"Door de productie van assets te consolideren in een gespecialiseerd team, kunnen gebruikers zoals marketingmedewerkers de assets die ze nodig hebben direct zoeken en openen via het merkportaal – de hub om assets te zoeken", zegt Ishizaki. "Het merkportaal biedt verschillende opties, zoals de mogelijkheid om in één keer toegang te krijgen tot alle assets die nodig zijn voor een campagne".
Dankzij deze strategie kan ASICS digitale assets efficiënt gebruiken. Het bedrijf kan afbeeldingen effectief beheren, waardoor in alle regio's dezelfde afbeeldingen voor dezelfde producten worden gebruikt en het internationale merk wordt versterkt. Vroeger was het lastig om verschillende versies van productafbeeldingen te beheren. Af en toe ging het mis en gebruikten teams een oude productafbeelding. Deze fouten kunnen nu worden voorkomen. "We laten hetzelfde product niet meer talloze malen fotograferen binnen de groep, waardoor we verspilling voorkomen", zegt Ohashi. "Alles bij elkaar is de verspilling met 20% tot 30% verminderd."
Ook andere activiteiten dan marketing profiteren nu van de integratie van digital asset management. Bij ontwerp en ontwikkeling maken ontwikkelaars bijvoorbeeld digitale 3D-modellen die 360 graden gedraaid kunnen worden voor productplanningsmedewerkers in het buitenland. Zo kan de aanlooptijd voor het ontwikkelen van prototypen worden verkort. Ontwerpers gebruiken dit gedeelde model om het ontwerp te perfectioneren. "Het is makkelijker om een 3D-model te delen dan een echt prototype", aldus Mizumoto.
De balans tussen veiligheid en toegankelijkheid
Het geïntegreerde digital asset management heeft ASICS talloze voordelen opgeleverd.
Het bedrijf wil in de toekomst nóg effectiever gebruikmaken van Adobe Experience Manager Assets. ASICS distribueert al automatisch digitale assets door API's te gebruiken voor integratie met e-commercesystemen, maar het bedrijf is ook van plan om Adobe Experience Manager Assets te integreren met interne systemen en andere kanalen zoals social media.
"Naast de 3D-modellen die tijdens de ontwikkeling worden gebruikt, gaan we waarschijnlijk vaker zeer vertrouwelijke data verwerken, vooral voor interne doeleinden", zegt Ishizaki. "We zijn van plan om de beveiliging te versterken en tegelijkertijd data toegankelijk te maken buiten het bedrijf. Dat zijn tegenstrijdige doelen, maar wij denken dat ze allebei haalbaar zijn. Ik vertrouw erop dat Adobe met goede suggesties komt."
ASICS blijft zoeken naar nieuwe manieren om digitale assets effectiever te benutten en verder te groeien als wereldwijd sportmerk uit Japan.
* Deze informatie heeft betrekking op augustus 2021.