Wat is een hybride CMS en welke kansen biedt dit voor marketing en IT?

Met een hybride contentmanagementsysteem kun je op meerdere manieren content leveren. Marketeers kunnen content creëren met de sjablonen die ze kennen van de traditionele CMS, terwijl ontwikkelaars de door API aangestuurde vrijheid hebben om de content via allerlei kanalen te leveren. Ontdek hoe bedrijven met hybride CMS hun marketing- en IT-teams de tools geven om memorabele klantervaringen te creëren.

De uitdagingen van contentmanagement.

Bedrijven hebben te maken met een groot aantal contentwijzigingen, soms wel duizenden per dag. Nu contentgestuurde ervaringen steeds populairder worden, is het voor digitale leiders belangrijker dan ooit om efficiënte en effectieve manieren te vinden voor het beheren van content op alle kanalen.

Naarmate de markt voor contentmanagement groeit, is het niet de vraag of je bedrijf moet investeren in een contentmanagementsysteem (CMS), maar welk type CMS het moet kiezen: traditioneel, headless of hybride?

Wat zijn de verschillende typen CMS?

Laten we eerst eens kijken naar de verschillen tussen de CMS-architecturen die je wellicht kent:

Dame met laptop tegen blauwe achtergrond - hybride CMS

Traditionele of gekoppelde CMS

Een CMS waarbij de gecreëerde content is ‘gekoppeld’ aan het systeem dat de content publiceert, zoals een blogplatform als WordPress of Squarespace. Het maakt het opzetten en gebruiken van een website eenvoudig. Gebruikers hoeven niet veel technische kennis of codeerervaring te hebben. Maar het schalen, migreren en integreren van een gekoppelde infrastructuur is ingewikkelder, waardoor het lastiger is om content naar applicaties van derden te pushen.

Niet-gekoppelde CMS

Het schrijven en leveren van content vindt plaats in twee aparte, niet-gekoppelde applicaties en soms in verschillende infrastructuren. Voor publicatie wordt de content gepusht van de opslagplek naar een leveringsplatform. Bedrijven zijn flexibeler – marketeers kunnen content creëren en ontwikkelaars kunnen zich richten op codering. Maar zodra je een leveringssysteem hebt geselecteerd, kunt je content alleen vanuit dat systeem publiceren.

Headless CMS

De content en presentatie zijn net als bij een niet-gekoppeld CMS ontkoppeld, maar je publicatiemogelijkheden zijn niet beperkt. Met een headless CMS kun je heel eenvoudig content opnieuw gebruiken op meerdere kanalen. Ontwikkelaars kunnen via elk front-end kader ervaringen op maat ontwikkelen voor klanten – of het nu voor een website, een app van één pagina of virtual reality is. Zonder de gebruiksvriendelijke sjablonen die je bij een gekoppeld CMS hebt, is het voor creatieve teams en marketeers echter veel lastiger om zelfstandig content te creëren en te publiceren. Hierdoor is het schrijven van content trager en duurder en hebben bedrijven moeite om flexibel te zijn bij het pushen van content naar klanten.

Hybride CMS

In een hybride CMS worden de gekoppelde en de headless benadering van contentmanagement gecombineerd. Net als in een headless omgeving hebben ontwikkelaars de vrijheid om op elk gewenst front-end kader systemen te ontwikkelen en aan te passen via het gebruik van RESTful API's en contentservices. Maar met een hybride CMS beschik je ook over sjablonen om content te schrijven en te publiceren, net als bij een gekoppeld CMS.

Hybride CMS – een headless CMS met een front end

Diagram

Voordelen van een hybride CMS.

Met een hybride benadering van contentmanagement profiteren bedrijven van het beste van beide opties. Marketeers kunnen de klantervaring aansturen en optimaliseren, terwijl ontwikkelaars applicatie-updates sneller op de markt kunnen brengen.

Marketeers

Browservensters

Eenvoudig content creëren

Creëer eenvoudig content via bekende sjablonen.

Browservensters

Content beheren

Beheer content en thema's heel simpel voor meerdere merken.

Browservensters

Sneller werken

Vind content die je naar klanten wilt pushen sneller terug door gebruik te maken van een gecentraliseerde repository met slimme tags.

IT

Browservensters

Content opnieuw gebruiken

Gebruik content heel eenvoudig opnieuw voor alle eindpunten.

Browservensters

Gemakkelijker integreren

Integreer content gemakkelijker met back-end applicaties.

Browservensters

Cloudgebaseerde infrastructuur gebruiken

Gebruik een cloudgebaseerde infrastructuur voor grotere schaalbaarheid.

Bij een hybride oplossing hebben marketeers en zakelijke gebruikers de tools om content te beheren en te updaten, waardoor ontwikkelaars zich kunnen richten op belangrijker werk. Wanneer ontwikkelaars en marketeers de juiste tools hebben voor het creëren en beheren van content, verbetert ook de klantervaring, omdat iedereen productief en efficiënt kan zijn.

Het verschil dat een hybride CMS kan maken voor je organisatie.

In hun zoektocht naar het juiste CMS hebben veel toonaangevende bedrijven ontdekt dat ze zowel een headless als een “head-full” benadering van contentmanagement nodig hebben. Door de implementatie van een hybride CMS kunnen ze hun content sneller op de markt brengen. Bovendien kunnen ze op elk kanaal of apparaat de zeer gepersonaliseerde ervaringen leveren en schalen die de klantbetrokkenheid stimuleren.

Uit een IDC-onderzoek naar bedrijven die de hybride CMS-oplossing Adobe Experience Manager Sites gebruiken, blijkt dat deze bedrijven in drie jaar tijd een ROI van 348% bereikten.

Bedrijven konden digitale ervaringen veel sneller creëren en leveren:

56%

Het kostte 56% minder tijd om een startpagina op te zetten.

64%

Een kleine redactionele wijziging kostte 64% minder tijd.

78%

Webbeheerteams leverden 78% meer content.

32%

Webredactie-/marketingteams waren 32% productiever.

De impact op digitale-contentteams:

Deze benadering van contentlevering resulteerde in £ 1,8M extra omzet per jaar per onderzochte organisatie.

Maar het gebruik van een hybride CMS gaat over meer dan het concurrentievoordeel en de rijke en naadloze gebruikerservaring die je nu kunt leveren. Het gaat ook om klaar zijn voor de toekomst – en voor elk nieuw apparaat of kanaal dat aan de horizon verschijnt. "Erken dat headless contentmanagement de noodzaak van een oplossing voor websitemanagement niet altijd wegneemt." Melissa Webster, Program VP, Content & Digital Media Technologies, IDC.

Synopsys

"Ons proces en onze productiviteit zijn verveertigvoudigd. Het herstructureren van content zou een team op het oude platform twee weken hebben gekost."

Dave DeMaria, Corporate Vice President, Corporate Marketing, Synopsys.

Synopsys

"De voordelen van een hybride benadering zijn simpelweg dat je profiteert van het beste van beide opties."

Paul McMahon, Managing Director, Accenture Interactive.

De kansen die een hybride CMS marketing en IT biedt.

Lees How a Hybrid CMS empowers Marketing and IT (De kansen die een hybride CMS marketing en IT biedt) voor meer informatie over de manier waarop een oplossing voor contentmanagement de efficiëntie en productiviteit van je teams kan verbeteren.

Adobe kan je helpen. Ontdek wat Adobe Experience Manager Sites voor jouw bedrijf kan betekenen.